В Иран е започнало строителство на ядрено съоръжение близо до подземния ядрен

...
В Иран е започнало строителство на ядрено съоръжение близо до подземния ядрен
Коментари Харесай

Иран строи подземно ядрено съоръжение

В Иран е почнало строителство на ядрено оборудване близо до подземния нуклеарен комплекс във Фордо, който се намира на 80 км. от столицата Техеран, съобщи  " Асошиейтед прес``, позовавайки се на сателитни фотоси. Това става малко откакто Мохсен Фахризаде, един от най-хубавите ирански нуклеарни учени, беше погубен предишния месец. 

Иран към момента не е признал обществено за строителните действия. От Международната организация за атомна сила, която има инспектори в района, също не споделят дали са били предизвестени за това.

На фотосите от 11 декември, предоставени от Maxar Technologies, се виждат изкопани основи за постройка с колони, които се използват за подсилване на постройки в земетръсни региони. Строителната активност във Фордо тече северозападно от нуклеарния комплекс, който се намира надълбоко в планината, с цел да бъде предпазен от въздушни удари.

Изграждането на съоръжението във Фордо евентуално ще бъде причина за терзание за новоизбрания президент Джо Байдън, който ще наследи комплицираната обстановка в Близкия изток, когато встъпи в служба, споделя Sky News.

През 2015 година администрацията на Барак Обама подписа знакова договорка с Иран, Обединеното кралство, Русия, Китай и Европейски Съюз, която облекчи глобите в подмяна на гаранции за мирна нуклеарна стратегия. Доналд Тръмп обаче се отдръпна от съглашението през 2018 година, налагайки по-строги наказания на Иран. Тогава страната още веднъж стартира да обогатява уран във Фордо и да подценява наложените наказания.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР